Kvinnehistorisk natt 2019

Hvis du kikker rundt deg i en hvilken som helst by i Norge vil du merke at gatene er oppkalt etter menn, bystene og statuene er av historiske menn, og byrommet i likhet med resten av offentligheten, er dominert av menn.

Hvis vi ser på hovedstaden så har (minst) 12 menn TO gater/plasser oppkalt etter seg, mens viktige historiske kvinner har måttet vike. Her går det alt for sakte fremover!

Oslo bystyre har vedtatt å «legge føringer» for kjønnsbalanse når steder skal få personnavn. Kvinnefronten mener at føringer ikke er nok! Når 750 steder er oppkalt etter menn, og kun 100 etter kvinner, så sier det seg selv at det vil ta enormt lang tid for å få til kjønnsbalanse kun ved å innføre «føringer». Kvinnefronten foreslår å begynne med å omdøpe et av de to stedene som har fått tildelt samme mannsnavn. Deretter foreslår vi å oppkalle alle steder som skal ha personnavn etter kvinner, frem til vi er 750, vi også.

Det er på tide av kvinner skrives tilbake inn i historien, og blir synlige i gatene!

Derfor markerer vi Kvinnehistorisk natt 8.mai. Vi farger byrommet med kvinner. Det er planlagt arrangement i Oslo, Bergen, MandalKristiansandLarvik, Tromsø, Mo i Rana og Ås (Ås kvartal kl 2200). Bor du ingen av disse stedene? Ikke fortvil – kvinnehistorisk natt kan du markere allikevel! Lengst ned i denne posten legger vi inn eksempler og også maler du kan bruke til å lage egne plakater.

Kvinnefronten har laget en liste over 56 kvinner vi mener fortjener en plass i Oslos offentlighet, til inspirasjon for hele landet;

1. Aasa Helgesen Første kvinnelige ordfører i Norge. Hun var ordfører i Utsira kommune i Rogaland fra 1926-1928. Den første kvinne i Norge som deltok i fylkestinget.
2. Alexandra Kollontaj Bodde og var ambassadør i Norge. Hun var politiker, kvinnesaksrevolusjonær og hun organiserte det første 8.marsarrangementet i Norge.
3. Alfhild Jensen Motstandskvinne og kvinnesakskvinne.
4. Amalie Skram Ansett for å være en av de fremste naturalistiske forfatterne i Norge
5. Anna-Louise Beer Leder av Norske Kvinners Nasjonalråd, Kvinnenes Fellesaksjon, og var skifterettsdommer
6. Anna Stang Kvinnesakskvinne. Hun drev en privat pikeskole på Kongsvinger i 17 år.
7. Anne Aasheim Journalist og redaktør
8. Anne Søyland Kvinnesaksorganisator og forfatter
9. Antonette Braarvik Lege og psykiater. Hun var Norges første kvinnelige overlege og sykehusdirektør, ved det psykiatriske Eg Sykehus i Kristiansand fra 1946 – 1969
10. Astrid Hjertenæs Andersen Forfatter og lyriker. Hun regnes som en av de sentrale norske lyrikerne i etterkrigstiden.
11. Birgit Gjernes Kultursjef i NRK og tidlig nynorskforkjemper
12. Birte «Minken» Fosheim Skuespiller og barnebokforfatter. Hun var nominert til Spellemannprisen fire ganger i klassen barneplater
13. Bjørg Vik Forfatter, journalist og kvinnesakskvinne.
14. Dagny Juel Forfatter, muse og kulturarbeider.
15. Dagny Tande Lid Maler, illustratør og lyriker. Hun oppnådde internasjonalt ry for sine tegninger av planter, og er kjent for sine egenillustrerte diktsamlinger og for sine botaniske illustrasjoner på norske frimerker.
16. Edith Carlmar Norges første kvinnelige filmregissør.
17. Elise Ottesen-Jensen Norsk-svensk seksualopplyser, journalist og sosialistisk agitator som kjempet særlig hardt for familieplanlegging og kvinnenes rett til å forstå og styre over sin egen seksualitet.
18. Eli Aanjesen Motstandskvinne, lærer, politisk aktiv på venstresiden
19. Elisabeth Schweigaard Selmer Politiker og jurist. Hun var Norges første kvinnelige justisminister fra 1965 til 1970, og ble deretter i 1970 utnevnt som Norges andre kvinnelige høyesterettsdommer.
20. Elsa Laula Regnes som samefolkets fremste forkjemper gjennom tidene. Hun var en samisk aktivist og politiker
21. Emily Arnesen Hun var zoolog og en av Norges første kvinnelige biologer. Vært bestyrer for Zoologisk museum. Kvinnesakskvinne.
22. Gerd Stub Andersen Motstandskvinne, aktiv i Osvald-gruppa. Hun gikk under dekknavnet «Sara»
23. Gerda Ring Skuespiller, instruktør og teatersjef. Knyttet til Nationaltheateret i Oslo fra 1912 til 1961. Hun var en av grunnleggerne og medlemmene av Det Norske Akademi. Under andre verdenskrig hadde hun en ledende rolle blant skuespillerne som protesterte mot nazi-styret.
24. Gudrun Ruud Lærer, zoolog og amanuensis som forsket på embryologi med salamandere som forsøksdyr. Hun var professor Kristine Bonnevies støtte og rådgiver.
25. Gunhild Emanuelsen Motstandskvinne, freds- og kvinnesaksaktivist.
26. Guri Tambs-Lyche Motstandskvinne. En av grunnleggerne av Norges Demokratiske Kvinneforbund, senere Norsk Kvinneforbund
27. Gyda Christensen Koreograf, skuespiller og teatersjef. Opphavskvinne til den første norske balletten.
28. Halldis Moren Vesaas Lyriker, oversetter og kulturarbeider, som på mange områder gjorde en omfattende innsats for nynorsk språk og kultur.
29. Hanna Resvoll-Holmsen Botaniker og forkjemper for naturvern. Hun var kjent for sine studier av floraen på Svalbard.
30 Harriet Backer En av noen ganske få unike kvinnelige 1800-tallskunstnere.
31. Hege Skjeie Norges første kvinnelige professor i statsvitenskap. Leder for Likestillingsutvalget.
32. Henriette Bie Lorentzen Journalist, litteraturhistoriker, humanist, fredsforkjemper, kvinnesaksforkjemper og motstandskvinne. Redaktør, utgiver og eier av kvinnetidsskriftet «Kvinnen og Tiden» i perioden 1945–1955,
33. Hilda «Nusse» Braskerud Skihopper som var aktiv på 1930-tallet. Hun var en av få kvinnelige skihoppere i sin tid.
34. Hulda Garborg Forfatter og kulturarbeider. Mest kjent for sitt engasjement for Det norske teater, folkevisedans og bunader
35. Inger Sitter Grafiker og maler. Hun var en av Norges mest kjente og sentrale kunstnere.
36. Ingrid Espelid Hovig Hun var programleder for over 300 episoder av programserien Fjernsynskjøkkenet i løpet av 34 år, noe som gjorde henne til en av landets mest kjente TV-personligheter samt innflytelsesrike formidlere av kostholds- og matkultur.
37. Johanne Kolstad Skihopper som var aktiv på 1930-tallet. Hun var en av få kvinnelige skihoppere i sin tid.
38. Katti Anker Møller Kvinnesaksforkjemper og sosial- og helsepolitiker. Var opptatt av moderskapet og vilkårene for mødre i Norge.
39. Laura Nadheim Nadheim ble startet i 1981, oppkalt etter Laura og fortsatte hennes arbeid som en diakonal virksomhet med oppsøkende arbeid og hovedfokus på kvinner i prostitusjon.
40. Lillebil Ibsen Danser, pantomimeartist og skuespiller.
41. Lilly Bølviken Jurist, Norges første kvinnelige høyesterettsdommer.
42. Magnhild Hagelia Hun var første kvinne som presiderte over et møte i Lagtinget. Første kvinnelige stortingsrepresentanten fra Aust-Agder.
43. Margit Sandemo Norsk-svensk forfatter. Mest kjent for sin romanserie Sagaen om Isfolket. Sandemo skrev til sammen 185 bøker og solgte mer enn 37 millioner eksemplarer.
44. Màrjja Kirste (Kirsten Ravna Hansdatter Nystad) Samisk jordmor som tok imot 1100 barn på 44 år. «Jordmor Kirsten» – reiste sørover for jordmorutdanning – og jobbet deretter på Finnmarksvidda. Hun måtte gå i dagevis for å nå de fødende.
45. Mathilde Henriksen Norges første politikvinne ble ansatt ved Kristiansand politikammer 1. juli 1910.
46. Mimi Johnson Første kvinnelige geolog på museum, i laboratorier og på kartleggingsoppdrag.
47. Mona Røkke Justisminister, engasjert i saker som vold mot kvinner, kampen mot porno og prostitusjon.
48. Rachel Grepp Kvinnesakskvinne, journalist og politiker.
49. Radka Toneff Jazzmusiker og komponist. Hun var blant annet frontfigur i jazzkvintetten Radka Toneff Quinte.
50. Randi Marie Blehr Ved siden av Gina Krog var hun den fremste forkjemper for kvinnestemmeretten, og hun nedla også et stort arbeid for fredssaken.
51. Ruth Rye Josefsen Hun satt på Sametinget i perioden 1989-1993, som representant for Norske Samers Riksforbund i Alta/Kvalsund valgkrets. Hun var også med og ledet Folkeaksjonen mot utbygging av Alta-Kautokeinovassdraget i 1989-90.
52. Sossen Krogh Skuespiller. Hun avsluttet sin lange og allsidige karriere med en gjennomløpende rolle i fjernsynsserien Hotel Cæsar, som hun var med i fra oppstarten i 1998 og nesten 12 år.
53. Tove Stang Dahl Professor i kvinnerett. Sentral ved opprettelsen av faget kvinnerett ved UiO i 1975, og tre år senere, i 1978, ble hun leder av den nyopprettede Avdeling for kvinnerett ved Institutt for offentlig rett.
54. Vera Micaelsen Norsk programleder, forfatter og filmmedarbeider.
55. Vibeke Skofterud Langrennsløper. Hun ble olympisk mester i stafett i 2010, og verdensmester i stafett i 2005 og 2011. I 2012 vant hun og satte ny rekord i kvinneklassen i Vasaloppet. Hun ble norsk mester i sprint i 2002.
56. Wenche Lowzow Lærer og politiker. Hun var stortingsrepresentant i perioden i 1977-1985. Hun og  Karen-Christine Friele var en av de første lesbiske/homofile som inngikk registrert partnerskap i 1993.

Når en skal sette navn på gate/plass må personen være død, men når vi skal farge gatene med kvinner, har vi ingen regler. Ta med bilde og navnet på kvinnen du ser opp til!

Mal du kan bruke:

Eller bruk de som allerede er laget;

 

 

Comments are closed.