“New Zealand – modellen”

Stina Bergsten, Kvinnefronter som nå jobber for CATW (Coalition Against Trafficking in Women) kommer med oppdatering fra New York:

CATW jobber mot trafficking og for kriminalisering av sexkjøp. Forskning gjort i etterkant av kriminaliseringen av sexkjøp i Sverige og senere i Norge, er nå kjent som “Den Nordiske Modellen” verden over. Den er kjent på grunn av sin effektive virkning. Modellen har vist seg å ikke bare minske antallet mennesker i prostitusjon drastisk, men også endre holdninger og dermed har det bidratt til å redusere etterspørselen.

Men i denne enorme industrien er det mye penger å hente, og svært mange mektige aktører. Stina Bergsten forteller:

Tirsdag 16 juni holdt Sienna Baskin, administrerende direktør for “Sex Workers Project”, en event for å fremme “New Zealand modellen” på Urban Justice Center i New York. På New Zealand har de avkriminalisert alle typer av kjøp og salg av sex, dvs det er lovlig med bordeller, escorter og gateprostitusjon.

I sitt innlegg hevder Sienna Baskin at det ikke er noen økning i menneskehandel etter legaliseringen. Samtidig tyder alle fakta på det motsatte. Det amerikanske utenriksdepartementet vedkjenner seg dette, i tillegg til at “New Zealand Prostitution Reform Act Review Committee”, faktisk har lagt merke til en økning i menneskehandel. På tross av dette hevder altså Baskin at “New Zealand modellen” fungerer.

Politiavdelinger over hele landet, rapporterer at forekomsten av mindreårige i prostitusjon har økt som følge av loven. Det er nemlig ikke ett krav for bordellene å kunne bevise hvor gamle kvinnene som jobber der er, noe som leder til en økning i mindreårige som prostituerer seg. Sienna Baskin på sin side, påstår at det ikke er noen økning av mindreårige, og hun nevner heller ikke det faktum at urfolkskvinner er massivt overrepresentert i prostitusjonen på New Zealand.

En legalisering slikt de har gjennomført i New Zealand har ført til en ekspansjon av prostitusjonsmarkedet og dermed også en økning av trafficking offer. Det er derfor så trist og frustrerende å være på eventer der rapportering helt ses bort ifra, og der andre former av interesser står bak.

/Stina Bergsten, New York

Comments are closed.