Dagens Tanzania: presidenten arresterer gravide skolejenter

Nytt fra Kvinnefrontens Internasjonale utvalg.

I midten av desember i fjor dro Chiku Ali og Agnete Strøm på prosjektbesøk til Singida Region og besøkte to landsbyer i Ikungi District. Vi er midt i Tanzania, det som kalles Central Zone.

Prosjektet Kvinnefronten er involvert i arbeider mot kjønnslemlestelse. Vi skal publisere bilder og tekst i forbindelse med den internasjonale dagen mot kjønnslemlestelse 6. februar.

Yasinta Samsoni forteller sin historie Foto: Godwin Hillary

Yasinta Samsoni forteller sin historie
Foto: Godwin Hillary

Dette er Yasinta Samsoni, hun bor i Mahambe village.
Yasinta forteller oss at hun gikk i 3. klasse på secondary school, hun var 16 år og ble gravid. Mannen forsvant da han fikk vite om graviditeten. Landsbylederen sier: Han forsvant før vi fikk tak i ham.
Yasinta er i tillegg foreldreløs, men blir hjulpet av eldre søsken, så hun kan bo i landsbyen.

Tanzanias nye president, John Magufulu, ødelegger unge jenters liv. Han går etter unge skolejenter som blir gravide. 11. desember, mens Kvinnefronten var i Tanzania, kunne vi lese i avisen at Regional Commissioner i Mwanza Region, Mr. John Mongella, har beordret alle district directors og districts commissioners i regionen å arrestere alle gravide skolejenter for retten.

Som om ikke dette var nok, kom det 27. desember et intervju med District Commissioner i Tandahima District, Mtwara Region, Sebastian Waryubai. Han har vært ivrig i tjenesten og rask på labben for han sier at han har beordret politiet å arrestere skolejenter fra secondary school som har vært gravide i løpet av de to siste årene. Det ble en fangst på 55 skolejenter.
Hvorfor? Jo, han vil ha slutt på graviditeter blant skolejenter. Arrestasjonene inkluderer også de som forlot skolen for 2 år siden ”Det spiller ingen rolle om de allerede har forlatt skolen eller ikke. Jeg vil at dette skal være en lærepenge/advarsel for de andre”, sa DC.

Yasinta risikerer ikke å bli arrestert, hun måtte slutte skolen for tre år siden, og barnet er nå tre år gammelt. Hun er en intelligent ung jente, men får ikke gå tilbake til skolen, og har ingenting å forsørge seg med. Hva skjer nå? Der satt vi fra Kvinnefronten åndeløse og ventet.
Våre venner tanzanianerne begynte straks å sortere ut mulighetene og snakket med Yasinta om det. Det ble lovet penger så hun kunne gå på et sykurs i Ikungi. Når kurset var ferdig skulle hun få en symaskin. Og SIAC-aktivistene i landsbyen ble bedt om å støtte Yasinta og trekke henne inn i arbeidet sitt. Og til slutt kom det en oppfordring til Zinta: “Ta fram de gamle skolebøkene og les, ikke glem det du har lært.”

Men hva skjer nå i Tanzania? Hvor mange skolejenter skal trekkes for retten? Tanzania har 51 millioner innbyggere, tenk på alle de ungjentene som blir uønsket gravide hvert år. Farlige aborter vil øke, invalidisering og dødeligheten blant unge jenter vil øke.

Presidenten slår hardt ned på korrupsjon og har gjort seg populær i Vesten og i Norge. Men når han nå slår hardt ned på gravide ungjenter står det ingen ting om dette i norske aviser. Har vi ikke norsk ambassade i Dar-es-Salaam?
Hvis du vil lese de to avisartiklene selv så finner du dem HER og HER.

Følg oss,

Chiku Ali, Agnete Strøm og Thera Mjaaland

Comments are closed.