Rasisme forkledd som kvinnekamp

Først publisert i Aftenposten 5.2.2016

På t-banen ved Stockholm Central. De kommer på. Jeg løfter armen, forsiktig men raskt, legger hånden over på den andre skulderen og ser ned. De setter seg ved siden av meg. Jeg holder armen over kvinnesymbolet jeg har på jakken. Jeg håper de ikke har sett det. Jeg venter med å røre meg til de har gått av igjen.

Utenfor matbutikken. Jeg skal handle middag, utenfor inngangen til butikken står det flere hvite glattbarberte menn med svarte jakker. Han ene holder et flagg. De deler ut flyers når jeg går forbi. Jeg tar imot. Jeg skjelver, og er glad for at jeg tok av kvinnesymbolet fra jakken min. Jeg må ikke være synlig. Som hvit kvinne behøver jeg bare å skjule symbolet på jakken.

I Sverige oppleves en virkelighet mange i Norge ikke forstår. Hverdagen i Norge er så avskåret fra den systematiserte nynazismen vi møter og lenge har møtt, rett over grensen. En virkelighet med nynazister i gatene.

Fredag for en uke siden ble enslige mindreårige og mennesker med minoritetsutseende systematisk jaget og mishandlet i Stockholm. På Stockholms Centralstation ble det delt ut flyers med teksten: “Det er nog nu. Rättsväsendet har lämnat walkover och samhällskontraktet är därmed brutet – därför är det nu varje svensk mans plikt att försvara våra allmänna utrymmen mot den importerade kriminaliteten”.

Partiet Sverigedemokraterna (SD) arrangerte dagen etter «Folkets demonstrasjon» mot flyktninger. Representerte på demonstrasjonen var Svenske motstandsrørelsen, Nordisk Ungdom, Motpol og profiler fra tidligere Svenskenes Parti. Dette er grupper som jevnlig begår hatkriminalitet.

Nynazister og fascister er mer organisert enn på lenge. Grupperingene har vokst i takt med den økonomiske krisen i Europa, og nå flyktningstrømmen. Rasistiske gatepatruljer er en trend i flere europeiske land; vi har sett det i England, Tyskland, Ungarn, Finland og Hellas, og vi vet at de er i ferd med å etablere seg i Norge. Nynazismen livnærer seg på rasismen som bygger sin grunn i Norge og andre land i dag.

Feminismen vil alltid ha som mål å slå ned på all undertrykking av kvinner. Ingen kultur, religion eller tradisjon skal slippe unna dersom den praktiserer kvinneundertrykkelse. Rasistiske og nynazistiske målsettinger kan aldri føre frem til feminisme.

Kvinnefronten observerer at disse kreftenes såkalte feministisk agenda retter seg spesifikt mot islam og folk fra Midtøsten. Kritikk er gunstig, men det er enormt viktig å se hva som er hensikten bak kritikken. Hvilke tiltak foreslås for å skape endring? Hva ønsker de som setter frem kritikken å oppnå?

Det vi ser er mye kritikk og skremmende tiltak. Feminisme kan aldri støtte systematisk utnyttelse og diskriminering av mennesker. Når vi påpeker at ingen kvinne kan være fri, hvis ikke alle er fri – så handler ikke dette om begrensede områder.

Norge er del av resten av verden. Veien mot en bedre verden for kvinner må derfor gjøres i fellesskap. Vi håper at Norge tar lærdom av vårt naboland. Vi må vise motstand og aldri la nynazister gå i våre gater i kvinnekampens navn.

Skrevet av

Stina Maria Bergsten & Jorunn Friis Reset, Kvinnefronten

Comments are closed.