Vil du ha flere barn, statsminister?

Først publisert på Radikal Portal 12.januar 2019

Skrevet av Yasemin Yildiz og Johanne Vierhaug Lühr fra Kvinnefronten Oslo lokallag;

Sørg for hele og faste stillinger, likelønn, god pensjon, bedre barselomsorg, bedre boligpolitikk og stans raseringen av velferdsstaten. Da skal du nok se at det kommer flere barn.

Nå har vi hørt på nyttårstalen din og vi har et par ord vi vil dele med deg. Du mener velferdsstaten har problemer. Og du mener hver enkelte kvinne skal vie sitt liv for å fikse det. Her har ditt resonnement trått feil på så mange punkter.

Vi skjønner at den tradisjonelle kvinnerollen med kjernefamilien gir klangbunn hos deg og dine meningsfeller. Men hvilke kvinner inkluderer du egentlig? Er det bare hvite kvinner født og oppvokst i Norge du snakker om?

Dine ord om hvor kvinnen egentlig skal befinne seg, nemlig med barna, viser ditt sanne ansikt som en som er mot full kvinnefrigjøring. Dette er bekymringsfullt for oss som er aktive i kvinnebevegelsen fordi det oppleves som du motarbeider oss.

Du glimret med ditt fravær. Hvordan skal kvinner stole på deg? Ved å igjen gå til angrep på kvinners menneskerettigheter så virker det som du har glemt våre demonstrasjoner sist. Det er ikke lenge siden kvinnebevegelsen arrangerte store, landsdekkende demonstrasjoner mot innskrenkingen i abortloven. Vi var mange tusen som gikk i gatene og tok til motmæle.

Du stiller spørsmål om hvordan dere kan legge til rette for at flere får barn tidlig. Her får du en oppskrift på det. From all of us to all of you: hele og faste stillinger, likelønn, god pensjon, ikke utarming av arbeidsmiljøloven, bedre barselomsorg, forskning på kvinnehelse, en regulert boligpolitikk med tanke på priser, klimavennlig politikk, tilrettelegging for mennesker med ulik funksjonsevne, stanse raseringen av velferdsstaten.

Vi vil ikke ha barn i studietiden. Da vil vi studere. Det er ikke til å komme unna, men slik samfunnet vårt er nå tar kvinner brorparten av tiden med barna og hjemmet. Du snakker om at vi skal ha solidaritet på tvers av generasjoner. Vi gjør allerede mye gratis arbeid med denne gruppa. Mener du virkelig at vi kvinner skal ta enda mer av arbeidet med våre foreldre? Holdningene dine gir oss skyldfølelse når vi egentlig burde fått applaus.

Erna Solberg — er du med oss? Vårt forslag til deg er at du følger vår oppskrift. Da får kvinner mulighet til å ta valg om barn eller ei på betingelser som ikke omhandler økonomi og strukturelle utfordringer. Bare ta kontakt hvis du lurer på noe mer. Fiks dette så skal du nok se at det kommer flere barn.

Comments are closed.