Women`s March

Lørdag 21 januar var det Women`s March i store deler av verden. Her bilde fra Oslo.

Daisy Elizabeth Sjursø fra Kvinnefronten holdt denne appellen:

Kvinnefronten hilser dere! Og alle som i solidaritet med USA demonstrerer rundt i verden i dag.

Den norske kvinnebevegelsen har gjennom de siste 40 åra endra samfunnet vårt dramatisk. Mye har vi fått til, på veldig kort tid, et resultat av det å ha en sterk, kompromissløs og organisert kvinnebevegelse.

Allikevel er vi fortsatt langt unna målet om fullstendig kvinnefrigjøring. Men vi kjemper på, fordi vi ønsker å leve i en ganske annen verden enn det vi gjør.

-En verden der ikke mannen ansatt i samme stilling som deg, med 10 års mindre erfaring får lønnsforhøyelse i julegave av sjefen, mens du får et julekort der han berømmer deg fordi at du er så behagelig.

-Vi vil ha en verden der vi slipper å kjempe for råderett over egen kropp. Om igjen, og om igjen.

-Vi vil kunne puste fritt, uten å være omgitt av reklame og musikkvideoer hvor kvinner blir fremstilt som objekter til å ha sex med.

-Vi kjemper for en verden hvor kvinner har større bevegelsesfrihet enn voldtektsmenn.
En verden der du ikke har større sjanse for å bli drept av din partner enn å dø i en trafikkulykke.

-Vi kjemper for en verden hvor vi ikke trenger å ende opp i prostitusjon for å brødfø oss selv, hvor myndighetene aktivt hjelper deg å finne andre løsninger, og ikke legger til rette for at menn skal få tilgang til å kjøpe sex.

At stater legaliserer prostitusjon er med på å skape aksept i samfunnet for at kropp er salgsvare. Og nettopp denne aksepten påvirker alle kvinner, for det er den som skaper grobunn for hverdags-sexismen vi møter.

Kvinnefiendtlige uttalelser får samfunnet bare til å stoppe opp sekund eller to, og er slettes ingen hindring for en mann å lykkes. Tvert imot kan det virke som det er en fin oppskrift for å få det til.
Grab them by the pussy, og vips er du Verdens mektiske person, president i USA.
Her i Norge er det heller ikke grenser for hva menn på vei til makta kan gjøre. Sjenking av mindreårige jenter, med påfølgende voldtekt straffes bare med en liten timeout som Ordfører i hjemmekommunen, før man får sin velfortjente posisjon på stortinget.

Uansett hvor vi plasserer oss, fra venstre til høyre i politikken, uavhengig av vår bakgrunn og sosiale status, har vi felles erfaringer i kraft av det å være kvinner -Vi har alle vært vitner til, og selv følt på kroppen hvilken makt menn har i samfunnet.
Det er på tide å samle troppene nå.
La Andrea Dworkin inspirere oss:

I want you to remember the perpetrator and I am going to ask you to remember the victims: not just tonight but tomorrow and the next day. I want you to find a way to include them — the perpetrators and the victims — in what you do, how you think, how you act, what you care about, what your life means to you.

I am going to ask you to use every single thing you can remember about what was done to you — how it was done, where, by whom, when, and, if you know — why — to begin to tear male dominance to pieces, to pull it apart, to vandalize it, to destabilize it, to mess it up, to get in its way, to fuck it up.

I have to ask you to resist, not to comply, to destroy the power men have over women.

Måtte engasjementet og sinnet vi har følt på over hele verden i kjølvannet av det amerikanske presidentvalget bringe styrke til kvinnekampen verden over.

Organiser dere, og bli med i kampen for frihet slik at vi kan skape den verden vi ønsker. En verden der alle kan leve verdige liv med like muligheter.

Comments are closed.