Drittlei seksuell trakassering

Først publisert på Under Arbeid 22.06.2017

“La pusen være” er en kampanje for alle som er lei av å ikke kunne gå i fred på gata.

“Han løftet opp skjørtet mitt mens jeg lette etter bøkene mine”

“Han ser meg nesten aldri i øynene, mine medansatte merker også at han ser på puppene deres”

“Jeg føler ikke jeg kan gå i hva jeg vil på grunn av kommentarene”

“Han slo meg på rompa, jeg ble så sjokkert at jeg ikke klarte å reagere”

Dette er bare noen få av de mange historiene som kom fram på et halvannentimes langt diskusjonsmøte i Jentefronten. Hver eneste av de tolv jentene som møtte opp hadde en historie å fortelle, uavhengig av bakgrunn og påkledning. Enten de hadde på seg hijab, skjørt, dressbukse, joggebukse eller jeans, var seksuell trakassering en realitet.

Et stort samfunnsproblem

Når det er så vanlig, til og med dagligdags, å bli utsatt for seksuell trakassering – da er det ingen tvil om at dette er et stort og omfattende samfunnsproblem.  Etter litt om og men kom vi frem til at vi skulle starte en kampanje for å få problemet fram i lyset. Det er slik “La pusen være” ble til, av en jentegjeng som var drittlei av at det ikke ble tatt seriøst.

“La Pusen Være” går ut på at jenter sender inn sin historie til en bruker på Instagram som er opprettet for denne kampanjen (@LaPusenVaere), der den senere blir postet av oss. Det hele er helt anonymt. Målet vårt er først og fremst at jenter ikke skal føle seg alene om å bli utsatt for seksuell trakassering, men også å rette oppmerksomhet mot problemet.

Vi får inn historier daglig.

Ikke bare skjer trakassering altfor ofte, men om en jente sier ifra til for eksempel en lærer blir det sjelden tatt på alvor. Vi får inn historier daglig fra jenter som forteller om sine opplevelser, og ofte forteller de oss at de er så glade for at kampanjen finnes, at det er viktig og at de ikke føler seg så alene lenger.

“La Pusen Være” er en kampanje for alle de som er drittlei. Lei av å ikke bli tatt seriøst. Lei av å ikke kunne få gå i fred på gata. Lei av å ikke føle at de kan gå i hva de vil. Lei av å være et offer.

Skrevet av

Vilde Skobba, Jentefronten

Comments are closed.