Nå er tafsesesongen her #julevettreglene

Først publisert i Dagsavisen 5 desember 2016

Kvinnefronten i Oslo har julevettreglene på plass. Julebordsesongen er en spesielt utsatt tid for overgrep mot kvinner. Vi ønsker å ta ukulturen som blomstrer rundt disse tider, ved røttene. Det er en kjent sak at det ligger noen strukturelle forventninger til et julebord. Sjefen skal kline med resepsjonisten, kollegaer skal ha sex med hverandre og alle skal ta den «helt ut».

Det er et stort problem at mange kvinner opplever uønsket seksuell oppmerksomhet i julebordsesongen. Mange tør ikke melde ifra i frykt for å bli uthengt på arbeidsplassen eller i verste fall miste jobben.

Kvinnefronten er ikke alene i å se det problematiske ved denne tiden. Blant annet LO har tidligere gått ut med advaring mot overdreven fyll på arbeidsplassene i julebordsesongen. De gir en oppfordring til alle arbeidsplasser om hvordan unngå overgrep og seksuell trakassering.

AKAN har utformet noen punkter enhver arbeidsplass burde gjennomføre. De kaller dette ruspolicy/kjøreregler. Kort fortalt går det ut på at arbeidsplassen må snakke om hvordan de skal forholde seg til rus. Hva er greit og hva er ikke greit. Kvinnefronten i Oslo oppfordrer alle arbeidsplasser til å utforme sine regler for alkoholbruk med kollegaer. Ved å ha et bevisst forhold til dette vil sannsynligheten for overgrep minke fordi alle er innforstått med grensene som er satt. .

Jula er ei tid der mange møtes i festlig lag. Det er likevel ikke slik at det alltid er festlig for alle. Vis aktsomhet ovenfor hverandre, respekter hverandre og ha en riktig god julebordsesong.

Og husk: det eneste som gir garantert lykke, er entusiastisk samtykke! Sees på julebord, julefest og i julebyen!

 

Skrevet av

Johanne Vierhaug Lühr & Jorunn Friis Reset

Kvinnefronten Oslo

Comments are closed.