Politisk spill om abortloven

Først trykket i Dagbladet 15.05.2019

Torsdag 16. mai forsøker regjeringen å banke gjennom en historisk endring i abortloven som mangler støtte i både befolkningen og fagmiljø. Erna Solberg ønsker å gå stille i dørene når hun vil ofre kvinners abortrettigheter for å beholde regjeringsmakten.

Det er neppe tilfeldig at lovforslaget ble lagt frem samme dagen som Sylvi Listhaug igjen ble utnevnt til minister og alle landets mediehus fulgte henne med tunnelsyn. I tillegg er høringsdatoen satt til dagen før 17. mai, da de fleste er opptatt med å stryke bunadsskjorter og finne frem pølseklypa. Organisasjonsnorge fikk knappe tre og en halv dags frist for å melde seg på høringa – det finnes navlestrenger som er lengre enn den fristen.

Regjeringa vil tvinge norske kvinner som ønsker fosterreduksjon til å møte for en nemnd, der de må trygle om tillatelse for noe vi trodde var vunnet med abortloven for over førti år siden: kvinners råderett over sin egen kropp. Dette er starten på en innskrenking av kvinners reproduktive rettigheter for å tekkes et parti som nylig hadde oppslutning på 2,4 prosent, og som har programfestet et ønske om å fjerne retten til selvbestemt abort.

Dersom lovforslaget blir vedtatt vil det medføre at kvinner som ønsker fosterreduksjon må møte foran en nemnd. Med dagens lov får kvinner selv velge hvor mange barn vi ønsker å bære frem, men denne beslutningsmakten ønsker regjeringen å ta fra kvinner og gi til fremmede mennesker i en nemnd. Vi i Kvinnefronten stoler på at norske kvinner er i stand til å ta egne, gode valg om sin egen kropp, sine egne liv og sin egen familie.

På 8. mars demonstrerte 25 000 kvinner og menn for selvbestemt abort over hele landet. Den kolossale motstanden mot endringen i abortloven har ikke gått regjeringen hus forbi. Det foreligger helt klart et sterkt ønske om minimal oppmerksomhet og motstand når regjeringen legger frem et forslag som hverken har støtte i befolkninga eller fagmiljø, og nå håper de å gå under radaren mens folk er opptatt av Listhaug og 17. mai-feiring.

Kvinners reproduktive rettigheter ligger igjen på forhandlingsbordet. Vi oppfordrer alle privatpersoner om å komme på åpen høringsrunde i Stortinget torsdag 16. mai. Ta deg en pause fra 17. mai-forberedelsene og møt opp på høringa for å vise at vi er mange som følger med på hva regjeringen gjør, og vi er mange som støtter kvinners rett til å bestemme selv hvor mange barn de vil bære frem.

Både lovforslaget og prosessen illustrerer hvor desperat Erna Solberg er etter å beholde regjeringsmakten, uansett hvor syltynt grunnlaget måtte være. Endringen i abortloven er resultatet av et politisk spill som angår oss alle.

Skrevet av:

Kristine Sundvor Solvin, prosjektsekretær for Kvinnefronten

Cathrine Linn Kristiansen, styremedlem i Kvinnefronten

Comments are closed.