Russ tatt med buksa nede

Først publisert på Radikal Portal 22 november 2016

Veto 2017 fra Tromsø har nylig sluppet russelåten sin. Her synges det «Vi puler damer, vi denger samer». Videre lyder det blant annet: «Putter mora di i ovnen, det blir bakt mus.» og «Mikser sprit og brus. Oppi glasset har vi også fittejus». Utfordrende språkbruk, sier Nordlys om teksten i sitt oppslag om sangen.

Ja, låta utfordrer fordi den speiler et lavmål, både når det gjelder språk og holdninger. Humor er et virkemiddel som kan fungere for å understreke et poeng, provokasjoner det samme, men dette er rett og slett for dumt. Vi ønsker det kunne forbigås i stillhet, men det vet vi ikke fungerer når det gjelder holdninger.

Et grunnleggende holdningsproblem
Veto 2017 forsøker å slippe unna med å forklare hva de egentlig mener, gjemmer seg bak at vi ikke forstår ordene de bruker. «Denge» er i denne sammenheng ikke er ment som et uttrykk for vold, men sex. Mer presist en røffere form for sex, som talspersonen for Veto 2017 sier. Dette forandrer ikke det faktum at teksten speiler et syn på mennesker som bruksgjenstander, enten det er mora til kompisen, damer eller samer.

Guttene understreker at de hadde snakket om hva de ville med låta, at de ikke ville være for drøye og fremme seksuelle overgrep. «Inni vanen har vi alltid minst 30 støkker. Da mener vi ikke dudes, bare chicks som vi føkker». Vi mener de har bommet grovt på målet.

Jenter som bruksgjenstander og forbruksvare
Jentene som loves pikk om de stripper, som skal fylle glassene med fittejus og samene som skal dengens er mennesker, som deg og meg. Mennesker med retten til respekt, retten til et godt og sunt seksualliv på egne premisser, ikke som bruksgjenstander og forbruksvare.

Hvorfor hisse seg opp, det er da bare russestreker….eller? Det handler ikke om å være snerpete eller moralistiske, det handler om et menneskesyn der grunnleggende respekt er fraværende. Den samme mangelen på respekt så vi i Hemsedalssaken, godt kjent fra media. Den samme mangelen på respekt er en forutsetning for grenseoverskridende handlinger som beskrevet i medieoppslagene rundt «Dark room», der over 50 menn er siktet for seksuelle overgrep mot barn.

En dyster statistikk
Sanger som dette fremme en kultur der menn tar seg til rette og er seksuelt pågående. Dette kan i verste fall bidra til seksuelle overgrep, statistikken på området er dyster lesing:

Halvparten av voldtekter skjer før fylte 18 år. Overgriper er oftest en bekjent.

13,3 % av jenter og 3,7 % av gutter i videregående skole har opplevd seksuelle overgrep.

3 av 5 ungdommer har opplevd seksuell trakassering det siste året.

Kilde: Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Russesangene spilles både på radio, skoler og utesteder fra de gis ut og til russefeiringa er over.

Vi oppfordrer

  • samtlige radiokanaler og utesteder til å boikotte sanger som denne
  • foreldre til å snakke med barna/ungdommene sine om sanger som denne
  • skoler til å snakke med elevene sine om sanger som denne.

La oss sammen

  • vise avsky for sanger der mennesker reduseres til bruksgjenstander.
  • skape grunnlag for å snakke om seksualitet og respekt i samme åndedrag
  • gi ungdommer et syn på seg selv og seksualitet som fremmer god helse, psykisk og fysisk.

 

Skrevet av

Sigrid Vangdal & Maria Graff

Kvinnefronten Tromsø

Etter denne teksten ble publisert inviterte ungdomsorganisasjonene NSR nuorat og Romssa Noereh russegutta på pizza & prat. Russen sa de ikke ville bruke låta lenger.

Comments are closed.