Er guttenes liv mer verdt?

Først trykket i Klassekampen 5.11.2016

Kvinnefronten demonstrerer på Eidsvoll plass mandag 7. november kl. 17:00. Bakgrunnen for demonstrasjonen er at det gjentatte ganger frikjennes voldtektsmenn i norsk rettsystem, på tross av at det kommer frem at gjerningsmennene er skyldige. På onsdag skrev mediene om en 25 år gammel voldtektsmann som ble frikjent i Vesterålen tingrett, til tross for at han innrømte voldtekten. Noen dager før ble en 17 år gammel gutt frikjent for voldtekt i Bergen tingrett, selv om han innrømte at offeret hadde sagt nei. Samme uke som den 17-årige gutten ble frikjent for voldtekt i Bergen tingrett, innrømte en annen mann i Moss tingrett at han hadde voldtatt en kvinne som sov. Han ble også frikjent.

Er det ingen som hører på på oss?

Tusenvis demonstrerte foran Stortinget 8.august etter at Andrea Voll Voldum ble gjengvoldtatt i Hemsedal. De tre voldtektsmennene ble frikjent. Det var Kvinnefronten som tok initiativet til demonstasjonen og saken rundt Andrea fikk stor mediedekning. Andrea fikk Jenteprisen den 11. oktober, utdelt av PLAN. Dette er en pris hun fikk fordi hun viste mot i en sak som ofte preges av tabu og skam, og hun ga ansikt til et stort samfunnsproblem.

Dessverre er det ikke alle som vil møte disse ansiktene. Advokater som Odd Rune Torstrup, Harald Stabell og Henrik Bliksrud er advokater som har vist manglende innsikt og forståelse for kampen om kvinners rettsikkerhet i voldtektssaker. Harald Stabell har tidligere sagt til Klassekampen at han mener straffene for voldtekt er for strenge. Til NRK sa han at unge menn får hele livet sitt ødelagt på grunn av de lange straffene. Vil dette si at guttenes liv er mer verdt enn jentene sine liv? I juni uttalte Odd Rune Torstrup til NRK at han mente altfor mange menn blir anmeldt for festvoldtekter, fordi kvinnene angrer seg etterpå. Henrik Bliksrud har også ytret seg i NRK, hvor han skrev at en uheldig seksuell erfaring blir et alvorlig og altoverskyggende overgrep, hvor ansvaret for det hele tillegges en påstått overgriper.

Skyldige menn frikjennes

Problemet er at ca 80% av voldtektssaker som etterforskes blir henlagt. Det hjelper lite at advokater fokuserer på hvor urettferdig og ødeleggende det er for gutta å bli satt i fengsel på grunn av “dårlig seksuell erfaring”, når det er så tydelig at vi har et alvorlig voldtektsproblem. Sakene henlegges selv om politiet tror på offeret og kjenner til gjerningsmannen. De fleste kvinner som voldtas anmelder ikke, på grunn av skam og redsel for å ikke bli trodd. I 2014 ble det for første gang lagt frem en stor voldtektsundersøkelse, som viste at 9,4 prosent av norske kvinner har opplevd å bli voldtatt. Kun 11 prosent anmelder voldtekten.

Vi krever endring nå!

Det er på tide at regjeringen igangsetter tiltak til endringer. Rettssystemet gir inntrykk av at menns liv betyr mer enn kvinnenes. Dette kan vi ikke godta. Kvinnefronten holder ny demonstrasjon og krever rettssikkerhet for kvinner NÅ!

Skrevet av Marika Lejon

Forrige
Forrige

25 november – Internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner

Neste
Neste

Moderne slaveri: Er vi naive og uvitende?