Kvinnefronten nominerer Mette Løkeland til abortutvalget

Regjeringen skal nedsette et utvalg som skal se på abortlovens bestemmelser, oppfølgingen av kvinner som tar abort, og alternativer til dagens abortnemnder. Kvinnefronten mener det er en selvfølge at kvinnebevegelsen skal være representert i dette utvalget. Derfor nominerer vi Mette Løkeland. Her er vår begrunnelse.

I mange tiår har kvinnebevegelsen kjempet for selvbestemt abort, for å fjerne abortnemnder og for å fjerne stigmaet knyttet abort. 1 av 3 kvinner vil i løpet av livet ta abort. Det gjør at abort er en helt vanlig kvinnelig erfaring. Derfor mener Kvinnefronten at kvinnebevegelsen skal ha en plass rundt bordet når fremtidens abortpolitikk skal avgjøres.

I Hurdalsplattformen bestemte regjeringen seg for å «nedsette et utvalg som skal se på abortlovens bestemmelser, oppfølgingen av kvinner som tar abort, og alternativer til dagens abortnemnder».

Utgangspunktet for at Kvinnefronten ble stiftet i 1972 var abortkampen. I løpet av de 50 årene har flere generasjoner med kvinnefrontere opparbeidet oss kunnskap både om forskning og kvinners egne erfaringer.

Kvinnefronten ønsker å bidra til en debatt som ikke setter spørsmålstegn ved om kvinner kan ta gode og moralske valg for sine egne liv. Vi ønsker også å sørge for at språket vi bruker reflekterer virkeligheten og ikke stigmatiserer, som f.eks. begreper som “sorteringssamfunnet” og “tvillingabort” bidrar til. Kvinner trenger en tydelig stemme i abortutvalget, og erfaringene må tas på alvor. Det vil representanter for kvinnebevegelsen sikre. Når avgjørelser rundt kvinners liv skal tas så bør kvinnebevegelsen ha en plass rundt bordet.

Om Mette Løkeland

Kvinnefronten ønsker derfor å fremme Mette Løkeland som kvinnebevegelsens kandidat til abortutvalget. Løkeland er gynekolog ved Kvinneklinikken i Bergen og er i tillegg overlege for Abortregisteret til Folkehelseinstituttet. Hun skrev sin doktorgrad om innføringen av medikamentell abort i Norge i 2015 og har lenge vært aktiv medlem i Kvinnefronten, nasjonalt og internasjonalt, og kjenner kvinnebevegelsen svært godt.

Mette Løkeland har jobbet med abortspørsmålet i snart 25 år som gynekolog, forsker og feminist. I løpet av den tiden har hun hatt samtaler med flere hundre kvinner som ber om abort. Løkeland har møtt abortsøkende kvinner som lege ved første møte med helsevesenet og lege i nemnd. Det er ulike situasjoner og gir ulike samtaler. Løkeland har også utført kirurgiske aborter og senere behandlet med og bistått med å utvikle tilgangen til medikamentell abort for å bedre behandlingstilbudet for kvinner.

Siden hun startet som gynekolog i 2002 så har hun jobbet for å utvide og forenkle tilgangen på abort for kvinner. Gjennom forskningen hennes har hun vært med på å innføre nye metoder. Hun har lest gjennom journalene til over 1000 kvinner som tok medikamentell abort for å kvalitetssikre og vurdere hvordan behandlingen fungerte.

Løkeland har jobbet medisinsk, faglig og utadrettet med abortbehandling. Hun har besøkt land som Tanzania, Thailand, Sverige, Spania, Mexico, Uruguay og Peru for å spre kunnskap om trygge aborter. Hun har deltatt i debatter nasjonalt og internasjonalt hvor temaene har vært menneskerettigheter, menneskeverd, skyld og skam og ikke minst retten til å bestemme selv. Hun har også sittet i styret til Amathea som er en kjent rådgivningstjeneste for kvinner når det gjelder abort.

Gjennom sine 25 år med faglig og politisk arbeid med abort er Mette Løkeland en selvskreven kandidat til abortutvalget. Hun bør få en plass i utvalget for å representere kvinners interesser og bidra med faglig og politisk innsikt fra tusenvis av kvinner som har søkt abort, og fra kvinnebevegelsens historiske kamp for kvinners rett til selvbestemmelse. Det er viktig at utvalget inneholder kandidater som har kunnskap og engasjement for kvinneperspektivet og kvinners erfaringer med abortprosessen. Løkeland kan bidra til dette.

Med vennlig hilsen

Arbeidsutvalget til Kvinnefronten

Cathrine Linn Kristiansen, Helle Borgen, Kristine Sundvor Solvin, Nora Uvsbakk, Thea Borkhus Gabrielsen, Maiken Sætran Lium, Torill Nustad, Line Schou og Pil Teisbo

Forrige
Forrige

Kvinnefronten på høring om å styrke retten til selvbestemt abort

Neste
Neste

Påskehilsen fra Mørketall