Selvbestemt abort for kvinner i hele verden!

Bilde av Jonas Bertelsen Enge

Under konferanse ALDRI MER STRIKKEPINNER – Abortloven 40 år 26 mai, fikk vi den endelige beskjeden. Irene hadde stemt JA – Ja til at de skulle fjerne et tillegg i grunnloven som likestilte foster og kvinner. Vi gikk ut i sola for å ta dette bildet, sende våre gratulasjoner og glede til irske kvinner! Og først og fremst irske feminister som har stått i front i denne kampen.

Men kampen er ikke over.

Ikke i Irland, og ikke i verden. Lover mot abort gjør at kvinner dør. De skaper også klasseskille –  Ikke alle kvinner har råd til trygge aborter.

Maria Teresa Rivera fortalte oss sin historie. Hun er første kvinne i verden som har fått asyl på bakgrunn av restriktive abortlover. Hun ble dømt til 40 år i fengsel for sin spontanabort, som myndighetene mente var en villet handling. Etter 5 år ble hun sluppet, da det kom nye bevis i hennes sak. Men i El Salvador var Rivera fortsatt en kriminell. Hun måtte flykte.

Det sitter 17 kvinner (kanskje fler) fengslet i El Salvador på grunn av abort. Hva gjør Norge for å hjelpe disse? Ville Norge gitt Rivera asyl på lik linje med Sverige? Kvinnefronten skal utfordre politikerne på dette og andre spørsmål på Arendalsuka i august år.

I debatten “Internasjonal abortkamp” fikk vi innblikk i abortkampen i El Salvador, Polen (Ewa Lugowska), USA (Sara Gwyneth McMains), Colombia (Luisa Fernanda Del Mar) og Tanzania (Agnete Strøm), med Sissel Henriksen som ordstyrer.  Samtalen kan fortsatt sees på streamen på Kvinnefrontens facebook. Panelistene viste oss at framsteg og tilbakesteg nå skjer på en og samme tid. 

Vi må bringe debatten videre fra spørsmålet om abort eller ikke abort. Debatten handler om trygge og utrygge aborter. Kvinner vil alltid ta abort uavhengig av lovverk.

I Norge har vi hatt 40 år med selvbestemt abort i år. Men er kampen over? Hva står igjen? Vi diskuterte hvordan nemndene fungerer i dag, vi diskuterte reservasjon hos leger, fosterreduksjon og senaborter. Se debatten med ordstyrer Lotta Elstad. Panel; Susanne Kaluza, Irmelin Wister, Ayesha Iqbal Khan, Cathrine Linn Kristiansen og Johanne Sundby på FACEBOOKSTREAM

Det var en dag med musikk, gøy, alvor og politikk.

Forrige
Forrige

Vi var mange. Sammen kan vi forandre verden. Nå som da.

Neste
Neste

Mørketall tildeles DIXI-prisen 2017