Hvor er de feministiske lesbene?

Som del av Pride House 2016 arrangerer Kvinnefronten og Lesbisk Forbund panelsamtale 21 juni kl 17 – 1830.

Panelistene er;
Gro Lindstad – Daglig leder i FOKUS (Forum for kvinner og utvikling), var LLH s første leder fra 1992 – 1998, og aktiv i DNF-48 på siste halvdel av 80-tallet, blant annet som nestleder
Beatrice Halsaa – statsviter og kjønnsforsker, professor ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning
Amal Aden – Profilert forfatter og foredragsholder.
Susann Halvari Johansen –styreleder i Unge Feminister (Feministisk Initiativ sitt ungdomsparti)
Kjersti Eidem Dyrhaug – journalist og tekstforfatter 

Moderator; Åshild Marie Vige – tidligere leder av Skeiv Ungdom

Bakgrunnsinformasjon;
Feminisme og lesbiskhet hadde en klar link på 70-tallet. Det var da en egen feministisk bevegelse som kalte seg lesbisk feminisme. Det handlet om en frigjøringsprosess, det handlet om at mange kvinner så at frigjøring var umulig når mannen var den som stod kvinnen nærmest. Kvinneundertrykking er på så måte den vanskeligste kampen å ta, fordi patriarkatet tvinger kvinnen å elske sin undertrykker. Frigjøring ble umulig med en mann, den måtte derfor gjøres sammen med andre kvinner.

Denne teorien lå bak bevegelsen av lesbiske feminister. Lesbiskhet var derfor sett på som et aktivt valg – å leve med bare kvinner.

Etter 70-tallet har selvsagt mye endret seg. Dersom noen tar et valg om å bli lesbisk, vil kanskje de fleste tenke at personen allerede er bifil etc. Men på tross av dette består fortsatt denne assosiasjonen rundt ordene og personene “lesbisk” og “feminist”. Ordene er ofte brukt av mennesker som vil sverte lesbiske eller feminister. Dvs at ordene brukes i kombinasjon, og da gjerne også sammen med ord som “stygg”, “sint”, “”mannehater” etc.
Dette tror vi gjør at mange kvier seg for å identifisere seg med begge begrepene. Vi ser særlig at mange lesbiske tar avstand fra feminismen, og påpeker at lesbiskhet ikke handler om hvilke meninger en har, men hvem en forelsker seg i. Dette kan vi si oss enige i. Men samtidig bør det problematiseres. Hvorfor skal det være så skummelt å kalle seg både feminist og lesbisk? Vi tror det handler om noe større enn disse to ordene, ja, rett og slett om kvinneundertrykking. Det handler om hvordan kvinneundertrykking tar ulike former i ulike tider.

Vi ønsker å diskutere hva som skjedde med denne bevegelsen – og hvorfor disse ordene vekker så steke følelser hos folk.

Hvor er de feministiske lesbene?
– Hva legger vi i ordene “lesbisk” og “feminist”, og hvorfor er dette så farlige ord?
– Hvem er de lesbiske feministene? Nå og før?
– Hvordan har ordene og de som faktisk definerer seg som feministiske lesber vist seg i historien – hvordan har det utviklet seg.
– Hvordan er koblingen til kvinneundertrykkelse, og hva som er godtatt måte å være kvinne på?
– Hvor ER de lesbiske feministene egentlig?

Pride House er Norges største skeive politiske verksted og blir tilrettelagt av Oslo Pride og FRI Oslo og Akershus. Tema for Oslo Pride 2016 er solidaritet.

Alle arrangement på Pride House i Eldorado Bokhandel er gratis og åpent for alle.
Sjekk ut over 30 ulike arrangement på Pride House-programmet

Forrige
Forrige

Fødende kvinner trenger flere jordmødre

Neste
Neste

Solidaritet med kurdiske og tyrkiske kvinner