Støtt kampen for kvinners reproduktive rettigheter!
I forbindelse med G8-møtet i Canada i juni har Kvinnefronten i Norge tilsluttet seg dette brevet.
Alle andre organisasjoner som jobber for bedre reproduktive rettigheter oppfordres til å gjøre det samme!
Brevet er stilet til Canadas statsminister Stephen Harper
Kjære Statsminister Harper
Tidligere i år annonserte du at mødrehelse skal være en utviklingsprioritet på G8-møtet i juni. På tross av dette, etter at du annonserte denne prioriteringen har medlemmer av din stab offentlig sagt at regjeringens mødrehelsesatsning ikke vil omfatte arbeid mot utrygge aborter, tilgang til familieplanlegging eller prevensjon.
Selv om vi synes at ditt engasjement for å “forfekte en større innsats for å forbedre helsen til mødre og barn i de fattigste delene av verden,” vet vi at om dette skal lykkes må innsatsen rettes mot de omfattende behovene kvinner har i forhold til mødre- og reproduktiv helse, inkludert tilgang til trygge aborter.
De vitenskapelige bevisene på at trygge og lovlige aborter sikrer kvinners helse og redder liv er overveldende.
Utrygge aborter er fortsatt en av de viktigste dødsårsakene blant mødre i utviklingsland. I følge Verdens Helseorganisasjon (WHO) dør nærmere 70 000 kvinner hvert år verden over fra skader etter utrygge aborter, og millioner er skadet. Mange for livet.
Internasjonale helse- og utviklingsorganisasjoner, blant dem Amnesty International og FN linker konsekvent sammen tilgangen på prevensjon og mødrehelse I utviklingsland.
Nyere forskning fra Guttmacher-instituttet og FNs befolkningsfond (UNFPA) viser at 70 % av alle mødredødsfall og halvparten av alle dødsfall blant nyfødte kunne vært unngått dersom behovene for familieplanlegging hadde blitt møtt, og dersom mødre- og barnehelse hadde blitt tatt på alvor.
På fjorårets G8-møte I Italia ble statslederne enige om at mødre- og barnehelse er et av verdens mest presserende helseproblem. De forpliktet seg der til en ”progressiv framgang i arbeidet med mødrehelse gjennom seksuelle og reproduktive helsetjenester og gjennom frivillig familieplanlegging.”
Det er viktig at det arbeidet som utføres i Canada bygger på, og ikke barer lener seg på, tidligere forpliktelser. Seksuelle og reproduktive rettigheter og helse, spesielt tilgang til familieplanlegging, herunder prevensjon og trygg abort omsorg, må være en sentral del av initiativet.
G8-møtet kommer på et svært kritisk tidspunkt. I tillegg til G8 og G20 møter i Canada, skal verdens ledere samles i FN i september 2010, for å gjøre opp status for fremdriften på Millennium Development Goals (tusenårsmålene). Dette er også inkludert MDG5 som er målet om å redusere mødredødelighet med tre firedeler og etablere universell tilgang til reproduktiv helse innen 2015. Dette er det målet der minst fremgang har skjedd, og der regjeringer har gjort minst. G8 initiativ for mødre- og barnehelse må være plassert innenfor den bredere strategi mot oppnåelse av de åtte tusenårsmålene innen 2015.
Dette er en betydelig mulighet til å ta helsen til noen av verdens fattigste kvinner på alvor. Vi ber deg ære Canada mangeårige tradisjon for å anerkjenne kvinners reproduktive rettigheter og oppfordrer deg til å arbeide for at tilgang til prevensjon og abortomsorg omfattes i initiativet for bedre mødrehelse.
Vennlig hilsen
Kvinnefronten i Norge