Neste gang du får et slikt skriv i posten, send det tilbake til 50-tallet.

Først trykket i Adresseavisa 02.09.2016

SFO-saken der alle aktivitetene var kjønnsdelte og jentene fikk tildelt «neglespa» mens guttene fikk ha gym og PC-dag, har vekt sterke reaksjoner. Rektoren sitt forsvar til dette er at dette rett og slett er noe elevene selv ønsker. Men i hvor stor grad er disse «interessene» påtvunget? Det vi vet er at barn i alderen 6-10 er svært utsatt for ytre påvirkninger og det er ofte i denne alderen barnet danner en personlighet som følger dem resten av livet.

Når du som forelder pakker spebarnet ditt inn i kjoler og rosa tyll, dongeribukser og tøffe t-skjorter med dinosaurprint, bestemmer du hvilken interesser barnet ditt får, noe som igjen vil påvirke barnets personlighet i voksen alder. Vi gir gutter lekebiler og sier at de skal være tøffe, og jenter får dokker som de må ta vare på. Til tross for dette syns folk det er merkelig at så få jenter velger realfag og at så få gutter velger omsorgsyrker.

Vi kaller en jente «søt» og en gutt «tøff», og det virker kanskje som noe harmløst og uproblematisk. Det er jo tross alt bare et kompliment, ikke sant? Det mange ikke innser er at det her er ikke bare snakk om et klesplagg eller et kompliment. Det er snakk om forventinger gutter og jenter møter daglig hele livet. Forventninger som ligger så dypt at en SFO-plan der jenter har «neglespa» og gutter har «PC-dag» ikke vekker reaksjoner hos FAU.

For ønsker vi virkelig fortsatt å presse barna våre inn i disse rigide kjønnsrollene? Synes vi det er helt greit at gutter ikke tør å ta den sykepleierjobben fordi de er redde for hva kompisene tenker? Tydeligvis gjør mange det.

Neste gang du får et slikt skriv i posten, send det tilbake til 50-tallet.

/Av Torunn Dimmen og Lovise Stette-Høyberg, Kvinnefronten Trondheim.

Forrige
Forrige

Den skambelagte kroppen – Den internasjonale abortdagen

Neste
Neste

Kvinnefrontens Landsmøte 2016