Kommentar til Straffelovutvalgets rapport
I dag har Straffelovutvalget lagt frem innstillinga si. Norge har lenge fått kraftig kritikk fra blant annet Europarådet og FNs kvinnekommisjon for å ikke ha en samtykkebasert voldtektsbestemmelse i tråd med Istanbulkonvensjonen. Nå ser det ut til at Straffelovutvalget foreslår å gjøre noe med dette, ved å endre overskrifta til «seksuell omgang uten samtykke» og ordlyden «noen som ikke vil, og som gir uttrykk for dette gjennom ord eller handling» foreslås tatt inn i bestemmelsen om voldtekt i straffeloven. Dette er et viktig steg i riktig retning.
Kvinnefronten er likevel bekymra for at forslaget ikke er godt nok, men snarere bare et skall av en samtykkelov. Ut fra ordlyden og uttalelser i utredninga er det for eksempel ikke tydelig nok at situasjoner der kvinnen reagerer med passivitet, for eksempel ved å «fryse til», vil omfattes. For å gi kvinner reell rettssikkerhet mot voldtekt trenger vi en samtykkelov med fokus på hva mannen gjorde for å forsikre seg om at det forelå samtykke til den seksuelle omgangen. Kun ja betyr ja, og en samtykkelov må legge aktivt samtykke til grunn.
Utvalget foreslår også å senke den seksuelle lavalderen fra 16 til 15 år. Senking av den seksuelle lavalderen vil gjøre det lettere å forgripe seg på unge mennesker uten å bli dømt.
Vi reagerer også sterkt på forslaget om å avkriminalisere sexkjøp. Dette er et farlig skritt i retning mer menneskehandel og økt objektivisering og seksualisering av kvinner. Ideen om at kvinnekroppen kan kjøpes er skadelig for alle kvinner. Dagens straffebud kriminaliserer den som kjøper sex, ikke den som selger, og er bygd på et tydelig klasse- og kjønnsperspektiv.
I mediene de siste dagene har vi lest om hvordan alenemødre som ber om økonomisk hjelp for å klare seg gjennom jula, blir spurt om de vil selge sex til fremmede menn på Finn.no. Dette viser hvor dypt kvinnehatet stikker i samfunnet vårt, og hvordan noen menn vil utnytte sårbare kvinner med en gang sjansen byr seg. Det viser også hvor problematisk det vil være å definere "frivillig prostitusjon", som Straffelovutvalget vil avkriminalisere. Vi krever at sexkjøpsloven tydelig viser at samtykke aldri kan kjøpes, og at menn som utnytter sårbare kvinner bryter loven.
Kvinnefronten vil fortsette å kjempe for en tydelig samtykkelov og mot prostitusjon. Kvinner i prostitusjon trenger flere og bedre exit-tiltak, ikke legalisering av sexkjøp.