Historien
Initiativet til å danne Kvinnefronten ble tatt på et møte i Studentersamfunnet i Oslo i 1971. Hovedparolen var «Kamp mot all kvinneundertrykking – for frigjøring av kvinnene».- Slik jeg husker det var det stormende fullt på møtet, forteller Turid Horgen, som var med på å starte opp de første kvinnefrontgruppene.
Kvinnefronten ble stiftet 3. desember 1972, som en del av “secondwave” feministiske bevegelsen. I Norge ga denne bevegelsen utslag i at det trådte frem ung og opprørsk generasjon frem i den feministisk bevegelse som fikk tilnavnet «den nye kvinnebevegelsen», og som var en del av den store, internasjonale kvinnebevegelsen. Nyfeministene var først ute i 1970, så kom Kvinnefronten i 1972.
I 1973 hadde Kvinnefronten ca. 3500 medlemmer i 125 byer og tettsteder og var den største feministiske organisasjonen vi har hatt i Norge. Men kanskje viktigere enn antall medlemmer var det sterke engasjementet og det høye aktivitetsnivået. Det ble en slagkraftig og omstridt organisasjon.
PFD-arkivet har publisert en rekke gamle hefter vi anbefaler å ta en titt på!
Sidene er utarbeidet av:
Kilden – informasjons- og dokumentasjonssenter for kvinne- og kjønnsforskning i Norge, og
NIKK – Nordisk institut for kvinde- og kønsforskning – et tverrnordisk kunnskaps- og informasjonssenter for kjønns- og likestillingsforskning.
SE OGSÅ:
“Kvinnekamp, imperialisme og monopolkapital. Kvinnefronten i Norge og ml-bevegelsen 1972-1982”
Skrevet av Ole Martin Rønning, Årbok fra Arbeiderbevegelsens Arkiv og Bibliotek: Arbeiderhistorie 2005.
Årboka koster kr. 250,- og kan bestilles fra Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek, Youngsgate 11, 0181 Oslo eller via e-post:post@arbark.no