Kvinner tjener mindre enn menn og er lavtlønna
Flertallet av de lavlønte er kvinner både i privat og offentlig sektor. (Fafo 2021:29) Kvinner har 88% av menns lønn (2022) omregnet som om alle jobber fulltid. Den reelle forskjellen i inntekt er at kvinner har ca 70% av menns inntekt. Det store flertallet av aleneforsørgere er kvinner, og den lave lønnen har store konsekvenser for barn og fører til mye skjult barnefattigdom.
Mange kvinner har hatt lav lønn hele yrkeslivet, noe som fører til lave trygdeytelser. Kvinnefattigdom er en viktig, men ofte usynliggjort del av dagens fattigdomsutvikling. Omsorgsyrker i offentlig sektor, hotell og restaurant, og handel og kontor er eksempler på kvinnedominerte sektorer med mange lavlønte (Fafo 23:15). Dette forsterkes ved at veldig mange må ta til takke med deltidsstillinger.
Ufrivillig deltid betyr i realiteten å være en reservearbeidskraft og delvis arbeidsløs. For å få økonomien til å gå rundt er de avhengig av ekstra vakter og står til disposisjon for arbeidsgiver hele tiden. På grunn av lav grunnbemanning på mange kvinnesterke arbeidsplasser vegrer mange kvinner seg også for å jobbe i hele stillinger i offentlig sektor. Det er derfor viktig å øke grunnbemanningen, spesielt i barnehage, skole og i eldreomsorgen.
Kvinnefronten vil:
at bruken av lavlønnstillegg skal vurderes med mål om å endre dagens praksis med beregning av gjennomsnittslønn i bedrifter, og at lavlønnstillegga gis til alle ansatte i stillingskategorier eller stillingskoder som er lavlønte.