Mørketallprosjektet
Kvinnefronten har i flere år drevet Mørktetallprosjektet. Prosjektets mål er å bryte stillheten rundt overgrep og voldtekt, og har gjennom årene hatt forskjellige former. Her kan du lese mer om årets prosjekt og historien til Mørketall. Sammen bryter vi stillheten.
Årets kampanje
Denne våren har Kvinnefronten utviklet informasjons- og undervisningsmateriell om vold, overgrep og grensesetting rettet mot ungdommer i 10. klasse. Undervisningsmateriellet skal brukes av lærere og helsesykepleiere. Det skal også kunne brukes av andre, som for eksempel konfirmasjonsledere. Det er Rose Teigen-Fagerheim som leder prosjektet. Nå er det klart til å bestilles.
Denne våren har vi laget et sett med diskusjonskort til bruk i undervisningen i 10. klasse.Settet består av to typer kort. Diskusjonskortene inneholder spørsmål og beskrivelser av situasjoner som skal starte samtaler mellom elever. Kort merket «diskusjonshjelp» kan hjelpe ungdommene om de står fast. Kortene er testet ut på forskjellige klasser, og vi fikk god respons fra både elever og ungdommer. Vi har også laget to plakater som kan henges opp på skolen. Den ene plakaten har et budskap om samtykke og grensesetting, mens den andre gir informasjon om hvor utsatte for overgrep kan få hjelp.
Litteratur kan være en god inngang for å undervise om disse temaene. Vi har derfor samlet noen bøker for ungdommer og voksne.
Vi håper at undervisningsopplegget blir nyttig.
Historikk
I 2017 ønsket Kvinnefronten å sette fokus på voldtekt, og de store mørketallene i statistikken. Voldtekt og seksuelle overgrep er et folkehelseproblem. 1 av 10 norske kvinner har blitt voldtatt. Halvparten var under 18 år da det skjedde. Det betyr at i hver eneste forsamling med ungdom og unge voksne sitter det flere ofre. 1 av 3 norske kvinner har blitt utsatt for seksuelle overgrep, men en tredjedel av dem forteller det aldri til noen. Derfor startet Kvinnefronten nettsiden morketall.no. Der kunne kvinner dele sine historier og synliggjøre et stort folkehelseproblem i Norge. Prosjektets mål var å bryte stillheten, og plassere skylden der den hører hjemme: Hos overgriper.
Det ble også laget en kampanjefilm. Den har blitt vist under reklamefire dager, og på kino i Oslo.
Produsent: Kvinnefronten Regi: Nina Johnsen (medprodusent, Gjengangere) Skuespiller: Christina Marie Hjélen Strøm (Gjengangere) Film: Marius Martinsen Klipp: Thorbjørn Kvenseth Musikk: Marika Lejon.
Prisbelønnet prosjekt
I juni 2018 fikk prosjektet DIXI-prisen. Redaktør for kampanjen Marika Lejon mottok prisen av Barne – og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland. DIXI-prisen deles ut til noen som har jobbet for å sette voldtekt på dagsorden. Historiene ble samlet i boken Jeg er et mørketall. Historier fra mørketallene redigert av Lejon.
Hemmeligheter gjør oss syke
I 2019 fikk Mørketall støtte fra Mental Helse og Stiftelsen Dam til å utvikle informasjonsmateriell om voldtekt og seksuelle overgrep rettet mot jenter og unge kvinner i alderen 12-19. Resultatet var en liten brosjyre med tittelen «Hemmeligheter gjør oss syke». Brosjyren ble utviklet i samarbeid med fagpersonell med lang erfaring med klinisk arbeid med voldtektsproblematikk, seksuelle overgrep og psykisk helse. Brosjyren oppfordret jenter og unge kvinner til å bryte stillheten om voldtekt og seksuelle overgrep. Brosjyren henviste også til steder der unge som har opplevd voldtekt og seksuelle overgrep kunne ta kontakt og få hjelp og støtte. Kristine Sundvor Solvin var prosjektsekretær.
Mørketall-konferansen 2019
14. september 2019 arrangerte Kvinnefronten Mørketall-konferansen på Litteraturhuset i Oslo. Under konferansen ble det holdt foredrag og panelsamtaler om voldtekt, samtykkelov, vold og overgrep i samiske samfunn og overgrep i sexindustrien.