En trygg fødsels- og barselomsorg

Skriftlig innspill til statsbudsjettet, helse- og omsorgskomiteen.

Kvinnefronten er en partipolitisk uavhengig radikalfeministisk kvinneorganisasjon. Vi jobber for full kvinnefrigjøring, og engasjerer oss i et vidt spekter av saker, fra arbeidsliv, vold, familieliv, porno og prostitusjon til internasjonal solidaritet. Vi har drevet et omfattende og allsidig kvinnepolitisk arbeid lokalt, nasjonalt og internasjonalt siden oppstarten i 1972.

Kvinnefronten støtter innspilla sendt inn til denne høringa fra Den norske jordmorforening og Norsk sykepleieforbund, og ønsker videre å ha fokus på en trygg fødsels- og barselomsorg i dette innspillet.

Først vil vi peke på noen positive aspekter ved årets statsbudsjett. Vi ser med glede at det er bevilga 225 millioner kroner til å implementere endringene i bioteknologiloven, herunder NIPT/fosterdiagnostikk og tidlig ultralyd. Det er på høy tid at helsevesenet settes i stand til å faktisk gjennomføre disse endringene, og da er det bra at det bevilges penger direkte til dette formålet.

Kvinnefronten mener også det er viktig og helt riktig å videreføre bevilgninga til jordmødre i kommunene med 60 millioner kroner, og vi er glad for at det gås inn for å sikre jordmødre og helsesykepleiere rekvireringsrett for prevensjon også til unge under 16 år. Dette er viktige tiltak som vil komme mange kvinner til gode.

I forslaget til statsbudsjett legges det fram en «Plan for å sikre flere sykepleiere, vernepleiere, spesialsykepleiere, jordmødre og helsefagarbeidere». Det er positivt at det kommer en plan for dette, men den har dessverre etter Kvinnefrontens syn noen viktige mangler. Dette må ses i sterk sammenheng med antall studieplasser til jordmødre og finansiering av disse. Jordmormangelen har vært varsla og dokumentert i lang tid, og det mangler per i dag 250 årsverk for jordmødre i helseforetaka og 1000 i kommunene. Å faktisk utdanne flere jordmødre er en viktig nøkkel for å få ned dette tallet, og vi ser behov for finansiering over statsbudsjettet til å minst doble antallet studieplasser på jordmorutdanninger. Et viktig aspekt her er også å kreve at helseforetaka sørger for flere praksisplasser, så studentene har reell mulighet til å få gjennomført studiene. Uten konkrete tiltak og krav fra myndighetenes side vil en plan som denne kun fungere som ei hvilepute uten reell effekt. 

Videre ønsker vi å sette fokus på følgetjenesten for fødende kvinner i distriktene. I takt med at fødetilbud legges ned, øker reiseveien til føden for kvinner over hele landet, og mange steder er denne på godt over 2 timer. Likevel viste ei kartlegging fra 2019 at hele 18% av landets kommuner mangla følgetjeneste for fødende kvinner. Når ansvaret for følgetjenesten er overført til helseforetaka holder det ikke å skylde på at «På grunn av jordmormangel i distriktene er noen ordninger fremdeles sårbare» (s. 418). Da må det direkte oppfølging og øremerkede midler til følgetjeneste til. Dette kan vi ikke se at er på plass i statsbudsjettet for 2022.

Kvinnefronten forventer at den nye regjeringa gjør viktige og etterlengta grep i fødsels- og barselomsorgen, og følger opp med vedtak og øremerka midler til både utdanning, følgetjeneste og flere årsverk for jordmødre både i kommunene og i helseforetaka.

Forrige
Forrige

Statsbudsjetthøring: likelønn og finansiering av kvinneorganisasjoner

Neste
Neste

Utdanningsmuligheter for jordmødre