Et skritt fram og to tilbake? Abort i Latin-Amerika
Kvinneorganisasjonene kjemper mot den sterke katolske kirken som stadig forsøker å begrense kvinners rett til å selv bestemme over egen kropp. Det siste året har vi vært vitner til både frem- og tilbakeskritt i arbeidet for kvinners rettigheter.
PERUANSKE RØDKLEDDE AKTIVISTER PROTESTERER MOT TOTALFORBUD MOT ABORT. FOTO: ALFORMBRA ROJA PERU.
AV: ÅSE KAREN WESTAD FJELD, ORGANISASJONSSEKRETÆR I KVINNEFRONTEN
I Peru har kvinnebevegelsen lenge kjempet for retten til abort ved tilfeller av voldtekt eller incest. I mai leverte en gruppe optimistiske kvinneorganisasjoner 60.000 underskrifter for legalisering av abort ved tilfeller av voldtekt. Dette var nok et forsøk på å gjøre de strenge lovene mer fleksible.
Dette kunne ha blitt et første skritt på veien til legalisering av abort i landet. Men i juni ble det klart at myndighetene vurderer å innføre et totalforbud mot abort, til og med i tilfeller der mors liv er i fare. Et totalforbud vil medføre at det verken er lov å ta abort etter incest og voldtekt, eller når graviditeten truer kvinners liv eller helse.
Dette blir eventuelt en innskrenking av Perus allerede svært restriktive abortlovgivning og et resultat av press fra ultrakonservative religiøse som ser abort som en forbrytelse mot livet. Argumentene dreier seg i stor grad om det ufødte barnets rett til liv. Et eksempel på denne måten å tenke på er den årlige feiringen av “El dia del niño por nacer” (25. mars), altså dagen for det ufødte barnet og dets rettigheter fra unnfangelsen.
Lovforslaget som også vil innebære å fjerne seksualundervisningen fra offentlig skole kom som en overraskelse. FN har gjentatte ganger, og senest i mars 2013, bedt Peru om å regulere lovgivningen for terapeutisk abort slik at den skulle inkludere tilfeller av voldtekt eller incest. Dette med henvisninger til emblematiske saker som ”LC versus Peru” og ”Karen Llantoy versus Peru”, der Peru har fått sterk internasjonal kritikk for brudd på kvinners rettigheter.
Totalforbud
Restriktiv abortlovgivning er dessverre en realitet også i andre deler av Latin Amerika. Landene Chile, Nicaragua, Den dominikanske republikk og El Salvador praktiserer totalforbud. Selvbestemt abort finner vi kun i Cuba, Mexico City, Guyana og Uruguay. I praksis betyr lovgivningen at kvinner som utfører en abort risikerer fengsel.
Et eksempel på håndheving av en slik lovgivning så vi nylig i El Salvador der høyesterett bestemte at 22-år gamle Beatriz ikke fikk ta abort til tross for at hun var alvorlig syk og graviditeten truet livet hennes. Fosteret manglet hjerne og var ikke levedyktig. Dette var etter en langvarig kampanje fra kvinnerettighetsorganisasjoner og press fra begge hold, der blant annet FN anbefalte myndighetene i El Salvador å innvilge Beatriz sin abortsøknad[1]. Saken fikk stor internasjonal oppmerksomhet, men Beatriz som hadde lupus og nyreproblemer måtte fortsette graviditeten. I 26. uke ble barnet født ved keisersnitt. Ifølge Helseministeren i landet, Maria Isabel Rodriguez, døde babyen fem timer etter inngrepet[2].
Optimisme
Det kan virke som at den sterke katolske kirken setter inn nådestøtet mot flere latinamerikanske land. Likevel har vi vært vitne til noen lysglimt det siste året.
I fjor fikk vi gode nyheter fra Latin Amerika. Det ble klart at Uruguay legaliserte abort. President José Mujica undertegnet i 2012 loven som gjorde Uruguay til det andre landet i det stort sett katolske Sør-Amerika som tillater abort fram til 12. uke. Det første landet i Sør-Amerika som tillot fri abort, var Guyana i 1995. Dette var historisk, og et skritt i riktig retning, selv om legaliseringen innebærer at kvinner må forklare seg foran en nemnd bestående av en gynekolog, en psykolog og en sosionom, og deretter ta fem dagers betenkningstid.
Ting skjer i Latin-Amerika til tross for at den sterke katolske kirken forsøker å stramme grepet. Organisasjoner som Catholics for Choice[3] har vist at det nødvendigvis ikke trenger å være en motsetning mellom kvinners rettigheter og katolsk tro. Det pekes på den tydelige sammenheng mellom mødredødelighet og totalforbud, samtidig argumenteres det for kvinners selvbestemmelse over egen kropp. Siden 2010 har det blitt etablert egne hjelpetelefoner der kvinner kan ringe og motta gratis og sikker informasjon om abort, blant annet ved bruk av Misoprosotol (et legemiddel som forårsaker abortsom kan kjøpes på apoteket). I det siste har det dukket opp både leserinnlegg og artikler med argumenter for en mer fleksibel abortlovgivning, og innspill har fått slippe til på nasjonal tv. Ikke minst har kampanjer via sosiale medier bredt om seg.
Abort ved voldtekt og anencefali
Framskritt innen kvinners reproduktive rettigheter har vi også sett i Argentina der høyesterett i 2012 innvilget abort til en voldtatt og gravid 15-åring. Denne kontroversielle dommen, i latinamerikansk sammenheng, medførte at gravide voldtatte argentinske kvinner ikke lenger behøver en rettslig kjennelse om de ikke ønsker å bære fram barnet (6). I Colombia er det nylig åpnet for abort etter voldtekt.
I Brasil ble det nettopp avgjort at abort skulle innvilges i tilfeller der fosteret viser seg å ha anencefali slik som i Beatriz sitt tilfelle. Da har fosteret såpass alvorlige mangler og misdannelser i hjernen at det ikke er forenlig med liv. Ifølge forkjemperne for terapeutisk abort representerer forbudet mot abort av slike fostre “en tortur mot mor”. I tillegg til at det er ingen mulighet for at disse babyene overlever, er slike graviditeter også en risiko for mors helse[4].
Hvorfor så viktig?
Tilgangen til trygge aborter er en av fanesakene innen den latinamerikanske feminismen. Det handler om en kvinnes rett til å bestemme over egen kropp, men også de fatale konsekvensene av manglende tilgang på trygg abort. Forskning viser at om en kvinne ikke har tilgang til lovlig og trygg abort, vil hun likevel forsøke å avslutte graviditeten på egenhånd eller ved å oppsøke en ukvalifisert aktør, selv om hun risikerer livet. I Latin-Amerika er det et stort illegalt marked for aborter. Spesielt fattige kvinner dør i mangel på reproduktive rettigheter. Fører aborten til komplikasjoner, tvinger det kvinnen og familien hennes inn i enda større fattigdom.
I Latin Amerika og Karibien var 95 prosent av de 4.4 millioner abortene som ble utført i 2008 utrygge, altså utført av en person uten de nødvendige ferdighetene, eller på et sted uten nødvendig standard, eller begge deler. En million latinamerikanske kvinner[5] er innlagt på sykehus årlig på grunn av komplikasjoner som følge av utrygge aborter.
Den strenge lovgivningen bidrar også til at jenter og kvinner som har spontanabortert kan risikere å bli mistenkt og straffet for å ha tatt abort.
Kampen fortsetter
El Salvador, Chile og Nicaragua gjør ingen unntak, ikke engang for å redde mors liv. Både Beatriz-saken og den plutselige vendingen i peruansk politikk har vist oss hvor vanskelig det er å gjennomføre endringer i den strenge lovgivningen.
Men uavhengig av politiske, moralske, religiøse og filosofiske argumenter tar latinamerikanske kvinner flere aborter per innbygger enn i noen andre regioner ifølge WHO. Restriktiv abortlovgivning fører ikke til færre aborter. På den andre siden er utrygge aborter med døden til følge dessverre en av de hyppigste dødsårsakene blant latinamerikanske kvinner. Samtidig er tilgang til trygg abort sterkt knyttet til FNs tusenårsmål fem, om å redusere mødredødeligheten med tre fjerdedeler innen 2015.
I protest mot forslaget om totalforbud legger peruanske rødkledde aktivister seg på gata og danner en menneskelig rød løper, for å kreve at deres rettigheter ikke blir ”tråkket på”[6]. Under fanen “Seksualundervisning for å kunne ha et valg, prevensjon for å slippe abort, lovlig, trygg og gratis abort for ikke å dø”, fortsetter kampen.
OPPRINNELIG PUBLISERT PÅ FOKUSKVINNER.NO
[1]Comunicado de Prensa – El Salvador: expertos de la ONU piden al gobierno que facilite tratamiento para salvar la vida de una mujer en riesgo http://www.oacnudh.org/?p=2304[2] El Salvador abortion woman has C-section http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-22763510
[3] http://www.catholicsforchoice.org/
[4] Justicia de Brasil debate legalidad de aborto de fetos sin cerebro: http://elcomercio.pe/actualidad/1400174/noticia-justicia-brasil-debate-legalidad-aborto-fetos-sin-cerebro
[5] Facts on Abortion in Latin America And the Caribbeanhttp://www.guttmacher.org/pubs/IB_AWW-Latin-America.pdf
[6] Activistas protestaron frente al Congreso a favor del aborto terapeútico http://www.larepublica.pe/26-06-2013/activistas-protestaron-frente-al-congreso-a-favor-del-aborto-terapeutico