Kvinnepolitisk tilbakeslag med ny regjering?
En ny, blå regjering kan også bety et tilbakeslag for likestillingen i Norge. Det kommer tydelig fram i Kvinnefrontens partitest. Mens de ideologiske skillelinjene mellom partiene er utydelige på mange områder, er de klare på likestilling.
I familiepolitikken går det ideologiske skillet mellom en moderne, feministisk ideologi der det selvfølgelige målet er at begge kjønn jobber fulltid og får lik lønn for likt arbeid, mens barna er i gode offentlige barnehager – og en nykonservativ ideologi, der det er naturlig at mor har hovedansvaret for barn og hjem og gjerne er ute av arbeidslivet helt eller delvis, i alle fall mens barna er små. Rødt, SV og Ap, (og til dels Sp), står for den feministiske ideologien, selv om det er uenigheter, for eksempel om hvor radikale tiltak vi trenger og hvor nærme likestillingsidealet vi i praksis har kommet. På den andre siden står Høyre, Frp og Krf. De grønne og Venstre er for kontanstøtte, men også for pappaperm – en slags mellomposisjon.
Summen av tiltak på det familiepolitiske området viser en klar ideologisk forskjell: Høyresiden vil kontantstøtte mor hjem (ja da, de sier en av foreldrene, men alle vet hvem det blir), fjerne den øremerkede pappapermen og fjerne maxpris i barnehagene. Privatisering av de store kvinnearbeidsplassene i helse, omsorg og undervisning er også aktuelt, og vil legge press på lønn og pensjonsrettigheter. Det samme vil nedskjæringer i offentlig sektor og reduserte overføringer til kommunene. Kombinert med at høyresiden (unntatt Krf) ikke vil ha lovfestet rett til heltidsstilling (dersom man reellt jobber heltid), tegner det seg et tydelig bilde: Det blir vanskeligere for kvinner flest å få en trygg og godt betalt heltidsjobb, vanskeligere å bli økonomisk likestilt. Mens den økonomiske forskjellen på å jobbe eller å gå hjemme med barn blir mindre. Om kontantstøtten blir høyere, barnehagen dyrere og lønnsgapet mellom mor og far større, vil det selvsagt være «naturlig for oss» i langt flere av de tusen hjem at «mor går hjemme mens barna er små». For de fleste single kvinner med eller uten barn betyr denne politikkendringen bare dårligere økonomi, de kan uansett ikke velge.