Feminist, javisst: Ekte samtykke er gratis!
Denne kommentaren sto på trykk i Klassekampens Feminist Javisst!—spalte 30. desember 2022.
I dyrtid ser menn sitt snitt til å kjøpe sex av fattige og utsatte kvinner. Det siste de trenger er frislipp.
Cathrine Linn Kristiansen (Leder i Kvinnefronten) | 30. desember 2022
I juletiden kommer fattigdommen til syne. Særlig synlige er alenemødre som ber om hjelp for å få endene til å møtes på Finn.no. Flere av dem opplevde å få innboksen full av villige menn som ville støtte dem økonomisk – i bytte mot sex.
Året 2022 har vært preget av krig, strømkrise og fattigdom. Kriser og konflikt rammer ofte kvinner hardest, og særlig alenemødre. Det er det noen som ønsker å utnytte. Når mat, strøm og basisvarer blir dyrere, håper noen menn at det vil føre til billigsalg på kvinnekroppen. For det er ikke slik at menn lar seg stoppe når det åpenbart er nød og fattigdom som får kvinner til å selge sex – tvert imot.
Skeivfordeling av makt er utgangspunktet for prostitusjon. «Ukranian girl» var på søketoppen på Pornhub i mars og april. Menn sto klare ved grensa til nabolandene – og ved asylmottak i Norge – for å utnytte situasjonen. Tidligere i år kunne vi lese at politiet måtte patruljere rundt et flyktningmottak i Kvinesdal der ukrainske kvinner befant seg.
Menn som kjøper sex er ofte usynlige i debatten om prostitusjon, selv om de er årsaken til at prostitusjon finnes. Menn som kjøper er også fraværende i Straffelovrådet sine begrunnelser når de innstiller på å avkriminalisere sexkjøp. For i et år hvor en del norske menn har vist seg fra sin verste side, presenterte Straffelovrådet 19. desember sin innstilling om å avkriminalisere sexkjøp. De som vil fjerne sexkjøpsloven og gjøre kvinner til salgsvarer, fikk en ny og mektig alliert i Straffelovrådet. Det som skulle være et framskritt for kvinners rettssikkerhet, en samtykkelov, ble i stedet et angrep på de mest utsatte kvinnene i vårt samfunn. De vil nemlig avkriminalisere såkalt «frivillig prostitusjon».
Forskning viser at omtrent ingen prostitusjon er frivillig. Hva er «frivillighet» når alternativet er å miste hjemmet sitt, ikke ha penger til mat på bordet eller betale strømregningen? Fattigdom og menns etterspørsel er motorene som driver sexindustrien. Dette er en økende trend internasjonalt som vi i Norge ikke er immune mot. Selv om vår velferdsstat gjør at vi ikke får den samme eksplosive økningen i prostitusjon som vi ser i USA og Storbritannia, er det sannsynlig at det også skjer her. I land uten en fungerende velferdsstat øker profiler på eskortesider, OnlyFans og sugardating.
Dagens straffebud kriminaliserer den som kjøper sex, ikke den som selger, og er bygd på et tydelig klasse- og kjønnsperspektiv. Evalueringer av sexkjøpsloven i Norge og Sverige viser at loven fungerer, selv om det fortsatt er menn, også i Norge, som ikke bryr seg.
I Norge er det sterke krefter som vil legalisere prostitusjon og kalle det arbeid. De argumenterer ofte for at det å selge sex er som «hvilken som helst annen jobb», og at det er sexkjøpsloven som gjør livet vanskelig for mennesker i prostitusjon.
Forskning viser at 71 prosent av mennesker i prostitusjon er utsatt for fysisk vold. 63 prosent har opplevd voldtekt. 75 prosent har vært hjemløse på et tidspunkt i sitt liv. 68 prosent har symptomer på posttraumatisk stress. 89 prosent av dem vil ut av prostitusjon. Alle skjønner at det er kjøperne som står for denne dystre statistikken – ikke sexkjøpsloven.
Vi vet at prostitusjon er vold mot marginaliserte mennesker. Men i prostitusjonsentusiastenes narrativ blir mennene som prøvde å utnytte de fattige alenemødrene på Finn.no helter: De tilbyr dem en jobb! Mennene som reiste til asylmottaket i Kvinesdal ville vel bare integrere ukrainske kvinner? Og kundene hos massasjesalongene i NRK Brennpunkt vil støtte kvinnelige gründere og kvinners empowerment?
Ekte seksuelt samtykke gis fritt og gratis. Ikke i desperasjon og nød. Hvis Straffelovsrådet får viljen sin, blir det fritt fram for sexkjøpere. Reaksjonene mot grisene på Finn.no viser at sexkjøpsloven har brei støtte i befolkningen. De fleste av oss fordømmer menn som utnytter utsatte kvinner og andre i prostitusjon. De fleste av oss skammer oss på vegne av mennene utenfor asylmottaket i Kvinesdal. Og de fleste av oss hadde skammet oss om våre brødre, fedre eller kjærester dro på massasjestudio for å kjøpe sex.
Sexkjøpsloven ansvarliggjør de som kjøper et annet menneske og opprettholder et marked basert på utnyttelse, fattigdom, sexisme og rasisme. I et samfunn hvor noen kvinner er til salgs, har alle kvinner en prislapp på seg.