En nytt Mørketall-kapittel er i gang
Kvinnefronten har siden 2017 drevet prosjektet Mørketall, som har som mål å redusere skam og bidra til åpenhet om overgrep og voldtekt. Tidligere har det blitt laget en nettside der kvinner delte sine historier om overgrep og voldtekt som også ble samlet i en bok, og Kvinnefronten har drevet informasjonskampanjen «Hemmeligheter gjør oss syke». Du kan lese om prosjektets historie på våre nettsider.
Nå går vi over i en ny fase. Rose Teigen-Fagerheim leder prosjektet «Mørketall: Om grensesetting, samtykke og seksualisert vold blant ungdom». Hun er utdannet statsviter fra Universitetet i Bergen og McGill University, og har en mastergrad i kjønnsstudier fra Universitetet i Oslo og SOAS, University of London. Hun har erfaring som politisk rådgiver og journalist, begge deler innenfor likestillingsfeltet.
Bakgrunnen for prosjektet
Halvparten av kvinner som rapporterer å ha blitt utsatt for voldtekt, ble utsatt før de fylte 18 år. I en undersøkelse fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) oppga 43 % av ungdommer som hadde vært i et forhold at de hadde vært utsatt for vold. Samtidig oppgir lærere at de synes det er vanskelig å snakke med ungdom om vold og grensesetting, og at det kan være spesielt utfordrende å inkludere elever med minoritetsbakgrunn. Elever ønsker også å snakke mer om disse temaene. I Redd Barnas rapport om voldtekt, kjønnsroller og samtykke sa en ungdom: «Jeg skulle ønske vi hadde lært mer om grensesetting, og om hva som er normalt. Vi fikk bare vite hva sex var. Ikke noe mer enn det». Dette ønsker Kvinnefronten å gjøre noe med.
Målet vårt
Målet med prosjektet er å utvikle informasjons- og undervisningsmateriell om vold, overgrep og grensesetting rettet mot ungdommer i 10. klasse. Prosjektet er støttet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), og varer til og med juni 2022. Materiellet vil dekke kompetansemål om grensesetting og seksualitet, samtidig som det vil styrke elevenes grunnleggende evner ved å gi elevene verktøy for å snakke og reflektere om voldtekt og seksuelle overgrep. Nå blir det satt ned en arbeidsgruppe av frivillige for å jobbe med ulike deler av prosjektet.
Vil du bidra?
Det er fortsatt mulig å bli med. Send en e-post til rose(at)kvinnefronten(dot)no. Følg oss gjerne på Facebook og Instagram.