Flytt abort til primærhelsetjenesten!

Denne teksten sto på trykk i papirutgaven av Dagsavisen 30.01.23.
Skrevet av leder Cathrine Linn Kristiansen og landsstyremedlem og jordmor Eli Aaby

I sykehustalen sa helseministeren 17.01.23 at sykehusene må slutte med noen behandlinger. Kvinnefronten har allerede foreslått at tidlige aborter kan flyttes fra spesialisthelsetjenesten til primærhelsetjenesten, og gjentar det gjerne. Føde- og barselavdelingene må opprettholde døgnberedskap, det er krevende, særlig når fødselstallene går ned.

 

I dag skjer de aller fleste svangerskapsavbrudd med piller man tar hjemme, altså medikamentell abort. Åtte av ti aborter er utført før 9. uke og over 95% av de selvbestemte avbruddene før uke 9 ble gjennomført medikamentelt. Kvinnene må først møte på sykehus til en samtale med lege og jordmor eller sykepleier og får de første tablettene der. I Norge er det lange avstander og kvinner må enkelte steder reise mange timer for å komme til sykehus for å få utført en medikamentell abort. Noe som egentlig er helt unødvendig! Vi mener at de samme samtalene kan gjøres og tablettene gis hos fastleger eller jordmødre og helsesykepleiere lokalt.

 

Flytting av abortene vil kreve endringer i loven, i medisinforskriftene og i samarbeidsavtalene mellom kvinneklinikkene og primærhelsetjenesten. Fastleger, jordmødre, helsesykepleiere og farmasøyter må selvfølgelig bli oppdaterte og sette seg inn i nye rutiner og i den grad det er nødvendig bli tilført ressurser.

 

Sex og Samfunn foreslår en sentral, døgnbemannet aborttelefon når de fleste abortene blir flyttet til primærhelsetjenesten. Det vil bety et bedre tilbud enn dagens. Forekomsten av medisinske komplikasjoner eller psykiske vansker er svært liten gitt adekvat behandling og støtte. De få kvinnene som trenger ekstra oppfølging vil lettere fanges opp av sin lokale helsestasjon eller fastlege som kjenner henne fra før.

Forrige
Forrige

Panelsamtale om kvinnerevolusjonen i Iran

Neste
Neste

Sexkjøp er vold!