Ses på Kollontaj-torget!
Denne teksten sto på trykk i Klassekampen 8. mai 2023.
Skrevet av Selma Flo-Munch, landsstyrerepresentant og styremedlem i Kvinnefronten i Oslo
Klarer ikke Oslo gi kvinner vår rettmessige plass, må vi gjøre det selv! I dag er det rundt 700 gateskilt med mannlige navn og 100 gateskilt med kvinnelige navn i Oslo. Flere menn har også hele to gater oppkalt etter seg, mens historiske damer har måttet vike. Man skulle nesten tro at kvinner ikke har bidratt noe til å forme det norske samfunnet eller Oslo, men vi i Kvinnefronten vet at det ikke er sant. Det er på tide å plassere dyktige damer der de hører hjemme – på gateskilt og ikke i glemmeboka!
Det er ikke en mangel på viktige damer som gjør at Oslos offentlige rom er mannsdominert. Vi finner nok av eksempler på kvinner som burde ha fått en plass, men som har blitt skviset ut til fordel for menn.
Radka Tonnefs plass etter jazzmusikeren, Clara Holsts gate etter språkforskeren, Kim Frieles allé etter den lesbiske aktivisten, Elsa Laulas vei etter den samiske organisatoren, Hofmos gate etter lyrikeren, Katti Anker Møllers vei etter kvinneforkjemperen, eller Kollontajtorget etter ambassadøren som var initiativtakeren til Norges første markering av kvinnedagen – hvorfor finnes ikke de?
«Det er på tide å plassere dyktige damer der de hører hjemme – på gateskilt»
Kvinner har gjennom historien blitt både glemt, gjemt, undervurdert, latterliggjort og fått arbeidet sitt usynliggjort av menn. Dette er ikke bare en hån mot kvinnene som har viet sitt liv til kunsten, politikken eller vitenskapen, men det fratar kvinner vår plass i selve historiens gang.
Det er mer enn fem ganger så mange statuer av menn som kvinner i Oslo. Likevel er det drøssevis med avbildninger av kvinner i Oslo – nemlig på reklameplakater. Det er alvorlig at vi i dag finner flere damer på reklameplakatene til Clear Channel, enn det er statuer av kvinner i Oslo .
Vi i Kvinnefronten markerer kvinnehistorisk natt 8. mai hvert år, og inviterer alle til å hjelpe til med å synliggjøre historiske kvinner. Fram til de en plass i bybildet som reflekterer det arbeidet de har gjort, må vi synliggjøre dem selv. Derfor møtes vi på Youngstorget, eller kanskje Kollontajtorget, på mandag for å henge opp gateskilt etter kvinner som fortjener det.
Når kvinner har banet veien frem kan ikke alle Oslos gater bli oppkalt etter menn.