Påskehilsen fra Mørketall

Denne våren har Kvinnefronten fått støtte fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Buf.dir) til å utvikle informasjons- og undervisningsmateriell om vold, overgrep og grensesetting rettet mot ungdommer i 10. klasse. Dette er en videreføring av Kvinnefrontens Mørketallprosjekt. Undervisningsmateriellet skal brukes av lærere og helsesykepleiere. Det skal også kunne brukes av andre som underviser ungdom om denne tematikken, som for eksempel konfirmasjonsledere. Etter å ha jobbet med prosjektet siden desember 2021, forteller prosjektleder Rose Teigen-Fagerheim om arbeidet så langt:

 

Arbeidet med dette prosjektet begynte på hjemmekontor, og zoom-møter mellom meg og tidligere prosjektsekretær Kristine. Første steg var å planlegge et informasjonsmøte for å rekruttere frivillige til arbeidsgruppen, og møtet ble holdt over zoom. Engasjementet i forkant hadde vært stort, og det var veldig hyggelig å endelig få møte alle som hadde sendt e-post om at de var interesserte. Møtet gikk fint, og det var en lettet prosjektleder som logget av zoom den kvelden.

 

I begynnelsen av februar kom det noen gode nyheter: Koronasituasjonen var slik at regjeringen kunne lette tiltakene, deriblant kravet om hjemmekontor. Jeg kunne endelig ta i bruk kontoret som hadde stått tomt, bli bedre kjent med de andre to ansatte på kontoret, Kristine og Josefin, og alle i kontorfellesskapet i Mariboes gate. Etter to år med korona og avstand, var det en brå, men veldig koselig, overgang.

 

I arbeidsgruppen fortsatte vi arbeidet med jevnlige møter. Vi ble enige om å lage dialogkort om vold, overgrep, grensesetting og samtykke. Kortene skal inneholde beskrivelse av situasjoner og spørsmål som skal inspirere til refleksjon rundt disse temaene, og skal kunne lastes ned digitalt. Vi skal også lage plakater som kan bestilles, med budskap om samtykke og hvor unge kan få hjelp og støtte dersom de er utsatt for overgrep.

 

10. klassinger kan være en vanskelig gruppe å treffe, siden det kan være forskjeller mellom skoler og innad samme klasse. Hver enkelt 10.klassing kan også veksle mellom å føle seg som et barn og nesten voksen. I sin anmeldelse av Ungdomsskulen av Heidi Furre skrev Thomas Espevik dette om bokas hovedperson, ungdomsskoleeleven Maja: «Furre beskriver en jente som hele tiden må forholde seg til både barnlige og voksne tilbøyeligheter. En dag vil Maja spise godteri og se på barne-tv, en annen dag vil hun ha sex i baksetet av en bil». Derfor har det vært viktig for oss å bruke tid på å lage kort som møter flest mulig elever der de er. Det var også viktig å lage kort som oppmuntrer dem til å reflektere selv heller enn å gi fasitsvar. Da håper vi at de får flere verktøy de kan bruke etter ungdomsskolen. Vi har testet kortene i flere klasser, og skal nå justere innholdet etter å ha fått tilbakemeldinger fra Maja-er i forskjellige deler av landet.

 

Når kortene og plakatene er ferdige, blir det mulig å bestille dem fra oss. Kortene vil være digitale, slik at de enkelt kan lastes ned. Vi legger ut mer informasjon når alt er klart. Ønsker å du få beskjed på e-post? Send en e-post til rose(at)kvinnefronten(dot)no.

God påske fra oss!

Forrige
Forrige

Kvinnefronten nominerer Mette Løkeland til abortutvalget

Neste
Neste

Kvinners stemmer må bli hørt